Ikan Pari Masak Asam


BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 600 gram ketulan daging ikan pari
  • 1 biji terung biru
  • 10 biji tomato ceri 
  • 2 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap 1
  • 1 1/2 senduk makan cili kisar
  • 3/4 camca besar pes asam jawa (mat guna pes Adabi)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya

BAHAN TUMBUK HALUS :-)
  • 5 biji bawang merah, hiris
  • 2 ulas bawang putih, hiris
  • 1/2 inci halia, hiris
  • 3 biji buah keras, hiris
  • 1 inci kunyit hidup, hiris
  • 1/2 inci belacan
  • 1 camca teh lada hitam biji

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Ikan pari dikerat pada saiz sederhana, cuci dan perap dengan jus limau nipis selama 10 minit, cuci bersih dan toskan. Terung dikerat 2 kemdian belah 4 untuk setiap keratan, rendam. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing, guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan pes asam jawa dan gaul rata. Tuang air secukupnya (anggaran 2 cawan). Kacau dan biar mendidih.
  3. Masukkan ikan pari, kacau dan biar masak sekejap. Tambah terung dan perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kalau kurang kuah, anda boleh tambah sedikit lagi air. Masak hingga ikan masak. Akhir sekali masukkan tomato ceri, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat..

cari

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...