Bahan-bahan ( 4 orang )
- 500g mee
- 5 cawan air rebusan tulang ayam
- udang, daging, isi ayam
- 3 ulas bawang putih diketuk
- 1 sudu kecil lada hitam- tumbuk
- sawi
- taugeh
- tomato
- bawang goreng
- sos tomato- jika suka
- sos cili- jika suka
- kicap cabai ( kicap manis + cabai dipotong halus + sedikit cuka)
- sedikit minyak untuk menumis
- garam
- gula
- ajino -jika suka
- limau nipis
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih sehingga naik bau
- Masukkan isi ayam, daging atau udang. Kacau balik sekejap dalam 1-2 minit. Masukkan air rebusan
- Masukkan pula lada hitam yang telah ditumbuk halus
- Masak sehingga mendidih dan daging empuk. Kemudian masukkan sawi, garam dan gula. Masak 2-3 minit. Padamkan api. Masukkan taugeh dan tomato yang dipotong
- Celur mee dalam air mendidih.
- Bila dah siap. Masukkan mee ke dalam mangkuk dan masukkan kuah tadi.
- Taburlah dengan bawang goreng.
- Kalau nak lagi sedap bolehlah dimasukkan sos tomato, sos cili, kicap cabai dan perahan air limau nipis.