Bahan-bahan ( 2 orang makan )
- 1 keping kepala ikan merah (ikan lain pon bole),
- 2 biji bawang besar - dimayang halus,
- 3 ulas bawang putih - dimayang halus,
- 1 inci halia - hiris halus,
- kayu manis,
- bunga lawang
- lada putih,
- 1 bungkus serbuk kari ikan,
- 2 sudu besar serbuk cili
- 1 biji santan pekat,
- 5 batang bendi,
- 1 biji tomato dipotong empat,
- 5 bilah daun kari,
- air asam jawa ikut suka, kalau masam lagi best,
- garam,
- minyak untuk menumis
- Panaskan minyak.
- Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia serta kayu manis, bunga lawang dan lada putih sampai naik bau.
- Masukkan daun kari. Campurkan air asam jawa dengan serbuk kari dan serbuk cili api.
- Kemudian masukkan dalam tumisan bawang tadi.
- Masukkan santan sedikit. Biar mendidih.
- Masukkan bendi dan tomato.
- Bila bendi da separuh masak, masukkan lebihan santan tadi. Biar sebati dengan rempah tadi. Kalau pekat sangat tambah air sikit.
- Akhir sekali masukkan kepala ikan merah tadi dan seimbangkan rasanya dengan garam.
Selamat mencuba.