kari Kepala Ikan Merah


Bahan-bahan ( 2 orang makan )
  • 1 keping kepala ikan merah (ikan lain pon bole), 
  • 2 biji bawang besar - dimayang halus, 
  • 3 ulas bawang putih - dimayang halus, 
  • 1 inci halia - hiris halus, 
  • kayu manis, 
  • bunga lawang 
  •  lada putih, 
  • 1 bungkus serbuk kari ikan, 
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 1 biji santan pekat, 
  • 5 batang bendi, 
  • 1 biji tomato dipotong empat, 
  • 5 bilah daun kari, 
  • air asam jawa ikut suka, kalau masam lagi best, 
  • garam, 
  • minyak untuk menumis
Cara-cara
  1. Panaskan minyak. 
  2. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia serta kayu manis, bunga lawang dan lada putih sampai naik bau. 
  3. Masukkan daun kari. Campurkan air asam jawa dengan serbuk kari dan serbuk cili api. 
  4. Kemudian masukkan dalam tumisan bawang tadi. 
  5. Masukkan santan sedikit. Biar mendidih. 
  6. Masukkan bendi dan tomato. 
  7. Bila bendi da separuh masak, masukkan lebihan santan tadi. Biar sebati dengan rempah tadi. Kalau pekat sangat tambah air sikit. 
  8. Akhir sekali masukkan kepala ikan merah tadi dan seimbangkan rasanya dengan garam. 

Selamat mencuba.

cari

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...