Bahan-bahan :
* 600 gram sotong saiz sederhana besar
* 1 labu bawang besar - hiris bulat
* 2 ulas bawng putih - diketuk
* 7 batang cili padi - diketuk
* 1/2 inci lengkuas - diketuk
* 3 batang cili hijau - dihiris
* 1 sudu besar kunyit serbuk
* 7 batang kacang buncis - potong 2 inci
* Garam secukup rasa.
* Sedikit air jika perlu
* Minyak masak - untuk menumis
Cara-cara :
1. Bersihkan sotong. Jangan dibuang dakwat
hitamnya. Lumur sotong dengan serbuk kunyit
dan biarkan sebentar dalam 5 minit.
2. Panaskan minyak masak dalam kuali, tumis
bawang besar dan bawang putih hingga layu.
3. Masukkan cili padi, lengkuas, sotong dan
kacang buncis kacau rata. Biarkan sebentar 5
minit dengan api sederhana. Kacau sekejap-
sekejap.
4. Masukkan cili hijau, garam secukup rasa.
Perasakan dan matikan api. Angkat, sedia
dihidang.