Bahan-bahannya:
- 1/4 biji nenas, dipotong segitiga
- 2 ulas bwg merah, 2 ulas bwg putih, 1/4 inci halia dan 1 sudu teh udang kering - dikisar
- 3 helai daun kari
- 1/2 sudu besar serbuk kari - dibancuh sedikit dgn air
- 1 sudu teh rempah campuran - halba, jintan dan biji sawi
- 1 sudu teh pes cili
- Sedikit rempah menumis - bunga lawang, kulit kayu manis,bunga cengkih
- 3 sudu besar santan
- 1/2 sudu besar kerisik
- Garam dan gula sebagai perasa
Cara-caranya:
- Tumis rempah penumis dengan daun kari hingga naik bau.
- Kemudian masukkan rempah campuran. Kacau dan masukkan pula bahan yg dikisar tadi.
- Kacau lagi dan masukkan pes rempah kari.
- Apabila sudah agak memekat, masukkan nenas dan pes cili.
- Kacau seketika, masukkan santan dan kerisik.
- Perasakan garam dan gula.
- Kacau perlahan hingga naik minyak.
- Enak dihidangkan bersama nasi tomato atau nasi minyak.