Ikan Bakar Sambal


Bahan2:
  • 1 ekor ikan bersaiz besar, dilumur sedikit garam dan asam jawa
  • Bawang Besar, dimayang
  • Bawang Merah, dimayang
  • Bawang Putih, diketuk
  • Halia, diketuk
  • Serai, diketuk
  • Lengkuas, dimayang
  • Cili kering, direndam dan dikisar dgn sedikit air
  • Santan
  • Air Asam Jawa
  • Garam & Gula Merah secukup rasa

Cara2:
  1. Tumis semua bawang, halia, serai dan lengkuas.
  2. Bila hampir layu, masukkan cili kisar. Kacau seketika, masukkan air asam jawa. Masak sehingga likat dan maik minyak.
  3. Perasakan dengan garam dan gula merah.
  4. Masukkan sedikit santan dan masak sehingga santan meresap dan hilang warna putihnya.
  5. Lapikkan dulang pembakar dengan aluminium foil atau daun pisang.
  6. Lumurkan sambal ke atas ikan dan bakar dalam oven sehingga masak. Sesekali lumurkan lagi sambal. And not complete, without Air Asam Jawa.
Air Asam Jawa
  • Ramas segumpal asam jawa dengan air masak. Buangkan biji2 dan kulit asam dan ambil airnya shj.. Mayangkan bawang besar, buah tomato dan hiriskan halus cilipadi. Masukkan semua dlm air asam dan campurkan sedikit gula. Siap… 
Koleksi dari:  http://kondakondi.com/resepi-ikan-bakar-sambal/


cari

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...