Sambal Tumis Udang Petai


Dsc00905

Bahan-bahan ( 3 org )

  • 1/2 kilo udang
  • petai (byk mana yg suka)
  • 4 ulas bwg, 3 ulas bwg putih
  • 1 btg serai@ sdkt halia
  • cili kisar (sukatan ikut suka)
  • sdkt santan pekat
  • 1 ulas bwg besar
  • gula, garam dan serbuk perasa
  • sdkt sos cili

Cara-cara

  1. tumis bwg merah+bwg putih+serai@halia
  2. masuk cili kisar+sos cili+sdkt air+santan. biar masak sehingga pekat
  3. setelah pekat, masukkan garam+gula+perasa. kacau sebati, terus masukkan udang(api mesti kuat supaya udang cepat masak)
  4. lps 5 minit, terus masukkan petai+bwg besar dimayang kasar
  5. rasa kuah lg skali, tambahkan apa yang kurang.
  6. elak tambahkan air lg kerana nnti kuah tidak pekat. dah siap........boleh dinikmati

cari

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...