Sambal Tumis Udang Petai
Bahan-bahan ( 3 org )
- 1/2 kilo udang
- petai (byk mana yg suka)
- 4 ulas bwg, 3 ulas bwg putih
- 1 btg serai@ sdkt halia
- cili kisar (sukatan ikut suka)
- sdkt santan pekat
- 1 ulas bwg besar
- gula, garam dan serbuk perasa
- sdkt sos cili
Cara-cara
- tumis bwg merah+bwg putih+serai@halia
- masuk cili kisar+sos cili+sdkt air+santan. biar masak sehingga pekat
- setelah pekat, masukkan garam+gula+perasa. kacau sebati, terus masukkan udang(api mesti kuat supaya udang cepat masak)
- lps 5 minit, terus masukkan petai+bwg besar dimayang kasar
- rasa kuah lg skali, tambahkan apa yang kurang.
- elak tambahkan air lg kerana nnti kuah tidak pekat. dah siap........boleh dinikmati