Gulai Tempoyak Ikan Patin Simple
Bahan-bahan ( 6 orang )
- 3 @ 4 potong ikan patin segar. (tp ana xguna ikan patin. ana guna ikan tenggiri..hehe)
- 3 biji cili merah ditumbuk
- 2 biji cili padi - jika ingin pedas
- 1 sudu kecil serbuk kunyit + ana tmbah kunyit hidup 1 cm
- 3 sudu besar tempoyak --> hidangan 6 orang ..ana buh 5 ke 6 sudu..biar pekat sikit.
- sebatang serai--> ana buh 2 batang (baru umpphh)
- Timun - dipotong memanjang.
- sedikit garam dan gula
- air secukupnya
Cara-cara
- Tumbuk cili merah dan cili padi hinngga lumat.
- Masukkan kedalam periuk bersama-sama tempoyak, kunyit, serai dan air untuk kuahnya.
- masak dengan api sederhana. tunggu hingga mendidih. kemudian masukkan isi ikan dan timun. tunggu hingga ikan masak dan timun sedikit layu.
- season(perasakan) dengan garam dan gula.
- siap dihidang... ^_^ senang je kan.. rasa nye pon sedap... oh ye ana xletak daun kesum.. sebab abah xsuka.. pada yang nak, boleh letak daun kesum dan bunga kantan.