Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam- saya gunakan 5 ketul drumsticks dan 4 ketul thigh fillets
- Bahan kisar -
- 3 ulas bwg merah
- 2 ulas bwg putih
- 1 inci halia
- 1/2 inci lengkuas
- 2 btg serai
- 7 tangkai cili kering1 cawan air asam jawa
- 1 cawan santan pekat
- Garam dan gula sebagai perasa
Cara-caranya:
- Panaskan kuali dan tumis bahan kisar hingga naik bau.
- Masukkan air asam jawa dan gula.
- Apabila agak mendidih, masukkan ayam.
- Kemudian masukkan santan.
- Kacau hingga kuah agak mendidih dan perasakan garam.
- Apabila ayam sudah separuh masak, angkat ayam dan isikan ke dlm baking tray/casserole dish.
- Panaskan oven 180C.
- Masak lagi kuah hingga pekat.
- Kemudian tuangkan separuh dari kuah tadi ke atas ayam dan masukkan ke dlm oven.
- Bakar ayam selama lebih kurang 30minit.
- Sapukan baki kuah tadi ke atas ayam semasa proses membakar.
- Enak dihidangkan bersama couscous atau nasi.