BAHAN-BAHANNYA :-)
- 3 ekor ikan pari tuka (bersaiz 7 inci setiap seekor)
- 3 helai daun limau purut
- 4 camca besar cili kisar
- 1 kuntum bunga kantan, hiris halus
- Sedikit minyak bawang putih (5 ulas bawang putih, cincang halus, goreng dalam 1/2 cawan minyak, tapis dan boleh gunakan)
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 camca besar jus asam jawa
- Daun pisang secukupnya, layur atas api supaya lembut
- 6 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 2 batang serai, hiris halus
- 1 kuntum bunga kantan, hiris
- 3 biji buah keras
- 1/2 cm hirisan lengkuas
- Ikan dikerat dua setiap seekor, cuci bersih, buang insangnya dan perap dengan limau kasturi dan sedikit garam. Ketepikan dan sementara itu kita buat sambal.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan daun limau purut. Tumis hingga garing dan terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masak hingga pekat. Angkat dan sejukkan.
- Ikan pari dicuci kembali hingga bersih. Kemudian toskan. Ambil 2 helai daun pisang. Sapu sedikit sambal atasnya, letak sekeping ikan pari, sapu sambal atas ikan pari tadi dan tabur sedikit hirisan bung kantan. Letak lagi sekeping, sapu sambal dan tabur lagi hirisan bunga kantan. Bungkus ikan tadi dan kemaskan. Buat kaedah sama dengan baki ikan, sambal dan bahan2 lain.
- Kemudian bakar dalam oven hingga masak, atau atas api bara. Mat guna kuali ajaib seperti ini dan setiap bahagian dimasak selama 10 minit. Hidangkan dengan perahan jus limau kasturi.