Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )
- 1kg ketam nipah (Lebih kurang 4-5 ekor)
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu besar lada hitam
- sos tiram,sedikit kicap pekat
- minyak untuk menumis
- daun ketumbar (ikut suka)
- garam dan gula sesedap rasa
- 1/2cawan air (optional)
Cara-cara
- ketam dicelur dengan air panas sebentar. Dah bertukar warna leh bersihkan dan dibelah 2.
- Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis bawang putih
- Dah naik bau masukkan lada hitam, kicap pekat dan sos tiram. Tumis seketika kemudian masukkan air
- Masukkan ketam, garam dan gula. Gaul sebati dan tutup kuali lebih kurang 10 minit.
- Dah masak leh taburkan daun ketumbar dan sedia di hidang.
Koleksi dari http://honeysha-arisha.blogspot.com
PERHATIAN:- Jika anda rasa kandungan ini patut disebarkan ke laman facebook dan twitter anda,sila klik butang kongsi di bawah ini.
Tweet
Share
TERIMA KASIH KERANA KONGSI KANDUNGAN INI DENGAN RAKAN ANDA..