SAMBAL IKAN BAKAR
Bahan2
- 1 – 2 helai daun kunyit*
- 3 batang serai*
- 2inci kunyit hidup*
- 2 inci halia*
- 3 biji bawang merah*
- 3 biji bawang putih*
- RM1.00 udang kering @ geragau* (*dikisar bersama)
- 20 – 25 biji lada kering – dikisar berasingan
- Asam Jawa
- Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Caranya
- Tumiskan bahan kisar sehingga garing dan wangi.
- Masukkan pula cili yang telah dikisar dan tumis sehingga terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa dan kacau rata.
- Kemudian perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
- Setelah mendidih, masukkan sedikit air dan tunggu sehingga masak.
- Setelah masak bahagikan sambal kepada 2 bahagian.
CARA MEMBAKAR IKAN
Bahan2
- Sambal ikan bakar
- Daun pisang
- Aluminium foil
- Ambil separuh sambal ikan yang telah diasingkan tadi. Sediakan kuali leper dan panaskan kuali terlebih dahulu.
- Sediakan aluminium foil dan daun pisang untuk membalut ikan.
- Letakkan ikan di atas daun pisang dan siramkan sambal ikan tadi di atas ikan yang hendak dibakar dan balutkan dengan aluminium foil.
- Kemudian letak di dalam kuali leper tadi.
- Bakar dengan api perlahan sehingga masak.
- Alihkan ikan bakar tadi ke atas pinggan hidangan, kemudian tuang baki sambal tadi ke atas ikan yang telah dibakar.
Koleksi dari http://qaseyhoney.blogspot.com