IKAN BAKAR ALA SEKINCHAN


SAMBAL IKAN BAKAR

Bahan2
  • 1 – 2 helai daun kunyit*
  • 3 batang serai*
  • 2inci kunyit hidup*
  • 2 inci halia*
  • 3 biji bawang merah*
  • 3 biji bawang putih*
  • RM1.00 udang kering @ geragau* (*dikisar bersama)
  • 20 – 25 biji lada kering – dikisar berasingan
  • Asam Jawa
  • Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Caranya
  1. Tumiskan bahan kisar sehingga garing dan wangi.
  2. Masukkan pula cili yang telah dikisar dan tumis sehingga terbit minyak.
  3. Masukkan air asam jawa dan kacau rata.
  4. Kemudian perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
  5. Setelah mendidih, masukkan sedikit air dan tunggu sehingga masak.
  6. Setelah masak bahagikan sambal kepada 2 bahagian.


CARA MEMBAKAR IKAN

Bahan2
  • Sambal ikan bakar
  • Daun pisang
  • Aluminium foil
  1. Ambil separuh sambal ikan yang telah diasingkan tadi. Sediakan kuali leper dan panaskan kuali terlebih dahulu.
  2. Sediakan aluminium foil dan daun pisang untuk membalut ikan.
  3. Letakkan ikan di atas daun pisang dan siramkan sambal ikan tadi di atas ikan yang hendak dibakar dan balutkan dengan aluminium foil.
  4. Kemudian letak di dalam kuali leper tadi.
  5. Bakar dengan api perlahan sehingga masak.
  6. Alihkan ikan bakar tadi ke atas pinggan hidangan, kemudian tuang baki sambal tadi ke atas ikan yang telah dibakar.


Koleksi dari  http://qaseyhoney.blogspot.com

cari

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...