Ayam Goreng Pedas Bersantan

Bahan-bahan:

* 1 ekor ayam
* 5 tangkai cili padi
* 1 sudu besar cili kering kisar
* 2 labu bawang besar
* 10 ulas bawang merah
* 2 sm halia
* 2 batang serai
* 2 sm kunyit hidup
* 2 cawan santan pekat
* 1 sudu besar air asam jawa
* Secubit belacan
* Sedikit serbuk kunyit
* Garam secukup rasa
* Gula secukup rasa
* Minyak untuk menumis

Bahan-bahan untuk hiasan:

* Bawang besar - dipotong dadu
* Tomato - dibelah enam
* Daun bawang

Cara menyediakan:

1. Potong ayam dan bersihkan.

2. Gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.

3. Goreng separuh masak dan ketepikan.

4. Kisar cili padi, bawang besar, bawang merah,
halia, serai dan kunyit hidup.

5. Gaulkan bahan-bahan kisar tadi dengan cili
kering kisar.

6. Panaskan minyak di dalam kuali.

7. Tumis bahan-bahan kisar tadi selama lima
minit.

8. Masukkan santan pekat.

9. Masukkan juga air asam jawa serta belacan.

10. Gaul rata kesemua bahan.

11. Apabila naik bau, masukkan ayam yang
digoreng separuh masak tadi.

12. Masukkan juga bahan-bahan hiasan.

13. Biarkan ayam masak.

14. Bolehlah diangkat dan hidangkan bersama
nasi atau roti.

cari

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...