Bahan-bahan ( 20 biji )
- 150g tepung
- 1/3 sudu soda bikarbonat
- secubit garam
- 70g mentega tanpa garam
- 50g shortening
- 90g gula perang
- 1 biji telur
- sedikit vanilla oil
- 120g kerepek pisang
Cara-cara
- Biarkan mentega, shortening dan telur pada suhu bilik
- Hancurkan kerepek pisang(kasar-kasar)
- Ayak tepung, soda bikarbonat dan garam
- Pukul mentega dan shortening sehingga lembut
- Masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul lagi sehingga kembang
- Masukkan telur dan vanilla oil. Pukul lagi.
- Masukkan tepung dan kacau sehingga sebati
- Ambik sedikit adunan tadi. Kemudia cover dengan kerepek pisang yang dah dihancurkan tadi. Buatlah bentuk leper dalam 2-3 cm. Aturkan atas dulang. Buatlah sampai habis
- Bakar dengan suhu 170C selama 18-20 minit
Koleksi Resepi Oleh Erna (myresepi.com)