Bahan-bahan ( 1 fmly )
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan milo
- 1 3/4 cawan gula pasir
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak
- 3 biji telur (dipukul)
- 1 cawan air panas
- Coklat Ganache Bahan-bahan: 100gram coklat masakan 50ml UHT
- whipping cream 1 sudu teh mentega
Cara-cara
1. Panaskan kukusan
2. Satukan bahan² kering : tepung gandum, serbuk koko, milo, gula pasir, soda bikarbonat dan baking powder. Gaul rata.
3. Masukkan pula susu cair.. kacau sebati kemudian masukkan minyak masak dan 3 biji telur yg telah dipukul..kacau lg sampai sebati
4. Last skali masukkan air panas...kemudian kacau sebati..
5. Masukkan dalam acuan loyang yg telah disapu sedikit minyak & kukus dalam kukusan yg telah dipanaskan td selama 1 jam. Biar sejuk baru tuang coklat ganache di atasnya.
6. cara-cara Coklat Ganache : Satukan coklat & whipping cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan dengan kaedah double boiler. Bila cair matikan api & masukkan butter. Gaul rata. Biar suam baru tuangkan ke atas kek coklat tadi.
7. Tips : Pastikan tudung kukusan kering [dilapkan] dan tutupkan tudung kukusan dgn kain bersih supaya kek tidak merekah di bhgn tengah... Selamat mencuba.
Koleksi resepi oleh Madam (myresepi.com)