Bahan-Bahan
- 1 ekor ikan siakap
- 1 biji bawang besar - hiris bulat
- 4-5 biji cili merah -tumbuk2 sikit bagi pecah, tapi jgn sampai lumat pulak
- 10-15 biji cili padi (qtty terpulang kepada citarasa masing-masing-lebihkan kalau nak pedas, kurangkan kalau x nak)
- 1/2 biji lada benggala (*optional) - potong ikut suka
- 5 batang serai - hiris menyerong (1 batang serai tu hiris 2,3, bukan hiris nipis2 tau)
- 1 1/2 inci lengkuas - hiris tebal
- 2 inci hali - hiris tebal
- 4 - 5 helai daun limau purut - potong 3 menyerong
- Air perahan limau nipis
- 1 batang karot
- 2 biji tomato - potong 4 setiap satu
- cendawan butang, cendawan telinga, cendawan tiram - potong ikut suka ( saya lebih suka cendawan telinga tp sbb tak der stok kat rumah saya letak cendawan butang)
- 1 senduk santan - lepas ni kalau buat lagi saya akan letak susu cair pulak
- Garam dan gula
- Minyak untuk menumis
- Air sejuk secukupnya
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang besar dan cili merah sampai layu.
- Masukkan air sejuk secukupnya untuk dijadikan kuah .
- Kemudian masukkan pula serai, lengkuas, halia, cili padi. Renehkan sehingga kuah mendidih. (saya lebih suka kalau tomyam ni lebih pedas, tp sbb makan dengan anak-anak, saya kurangkan qtty cili padinya)
- Masukkan karot , cendawan dan lada benggala. Biar seketika.
- Masukkan ikan. Didihkan sekejap.
- Masukkan garam . Masukkan juga air perahan limau nipis secukupnya. (masak tomyam ni dia kena cukup rasa masamnya, baru best)
- Masukkan santan, kacau perlahan, jgn sampai pecah minyak
- Akhir sekali masukkan tomato dan terus padamkan api.
- Bolehlah dihidangkan.