Laksa Sarawak

Bahan-bahan ( 10 orang )

* 400gram pes laksa Sarawak Hj Manan (2 bungkus)
* 2 bungkus Bihun
* 500gram udang basah
* 3 ketul dada ayam
* 500ml santan pekat (1 tin santan cream)
* 8 biji telur ayam
* 1 kiub pati ayam maggi
* 2 sudu besar sos tiram
* Garam, gula & msg secukup rasa

BAHAN TAMBAHAN

* 500gram tauge
* Daun ketumbar @ daun pudina (ikut suka)
* Limau kasturi @ lemon

SAMBAL BELACAN

* 15 biji cili padi/cabai burung (klu nk pedas lg boleh tambah)
* Belacan Sarawak (@ lain2 negeripun boleh)
* Sedikit air perahan limau@lemon
Garam & gula

Cara-cara

1. Rebus dada ayam dalam periuk sehingga masak & empuk. Angkat & carik2.
2. Dalam air rebusan yg sama masukkan udang. Jgn biar lama sangat.
Angkat & toskan.
3. Air rebusan jgn buang, terus masukkan pes laksa sarawak ke dalamnya.
4. Tunggu sehingga mendidih, masukkan santan pekat.
5. Masukkan bahan2 perasa seperti kiub pati ayam, sos tiram, garam,
gula & msg. Biar mendidih seketika.
6. Sementara itu celurkan bihun & taugeh.
7. Goreng dadar telur. Kemudian gulung & hiris nipis2.
8. Untuk sambal belacan. Tumbuk cili dan belacan. Tambahkan garam,
gula & perahan limau@lemon.

CARA2 MENGHIDANG LAKSA SWK

1. Ambil sedkikit bihun. Letak tauge, ayam yg telah dicarik, telur
dadar yg telah dipotong, udang, daun ketumbar/pudina & sambal belacan.
Sendukkan kuah laksa swk yg masih panas. Perah limau/lemon. Sedia
untuk dimakan ketika panas2.
2. Set lengkap hidangan laksa swk

cari

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...