Ketam Lada Hitam



Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )


  • 1kg ketam nipah (Lebih kurang 4-5 ekor)
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar lada hitam
  • sos tiram,sedikit kicap pekat
  • minyak untuk menumis
  • daun ketumbar (ikut suka)
  • garam dan gula sesedap rasa
  • 1/2cawan air (optional)

Cara-cara

  1. ketam dicelur dengan air panas sebentar. Dah bertukar warna leh bersihkan dan dibelah 2.
  2. Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis bawang putih
  3. Dah naik bau masukkan lada hitam, kicap pekat dan sos tiram. Tumis seketika kemudian masukkan air
  4. Masukkan ketam, garam dan gula. Gaul sebati dan tutup kuali lebih kurang 10 minit.
  5. Dah masak leh taburkan daun ketumbar dan sedia di hidang.



Koleksi dari http://honeysha-arisha.blogspot.com


PERHATIAN:- Jika anda rasa kandungan ini patut disebarkan ke laman facebook dan twitter anda,sila klik butang kongsi di bawah ini.

 Tweet
 Share

 


TERIMA KASIH KERANA KONGSI KANDUNGAN INI DENGAN RAKAN ANDA..

cari

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...