Blackpaper Ketam

Bahan-bahan ( 4-5 orang makan )

* 1kg ketam nipah (Lebih kurang 4-5 ekor)
* 5 ulas bawang putih (saya suka letak byk)
* 1 sudu besar lada hitam (bagi suka pedas leh letak lebih)
* sos tiram,sedikit kicap pekat
* minyak untuk menumis
* daun ketumbar (ikut suka)
* garam dan gula sesedap rasa
* 1/2cawan air (optional)

Cara-cara

1. ketam dicelur dengan air panas sebentar. Dah bertukar warna leh
bersihkan dan dibelah 2.

2. Panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis bawang putih

3. Dah naik bau masukkan lada hitam, kicap pekat dan sos tiram. Tumis
seketika kemudian masukkan air

4. Masukkan ketam, garam dan gula. Gaul sebati dan tutup kuali lebih
kurang 10 minit.

5. Dah masak leh taburkan daun ketumbar dan sedia di hidang.

cari

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...