Laksa Penang

Bahan-bahan ( lebih 6 orang )

* sebungkus laksa direbus dan toskan
* 1kg ikan kembung/ selayang
* 2 liter air
* 3 biji bawang merah
* belacan sebesar ibu jari
* 6 sudu besar cili boh (lebihkan kalau nak pedas)
* 4 keping asam keping
* 1 bunga kantan dibelah dua
* seikat daun kesum
* secubit garam
* sedikit minyak untuk tumis
*ulam: timun, bawang besar, cili merah, telur dsb

Cara-cara

1. rebuskan ikan dengan 2liter air.
asingkan isi ikan dan kisarkan bersama sedikit air rebusan yg ditapis,
belacan dan bawang..

2. panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan cili boh..kemudian
masukkan bahan kisaran tadi..

3. sementara itu, kisarkan sisa tulang bersama baki air rebusan ikan,
tapis dan tuangkan tapisan air rebusan ikan dalam periuk..

4. masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping dan masak sehingga
pekat..perasakan dengan garam..kecilkan api dan biarkan masak hingga
kuah pekat..

5. setelah masak, hidangkan bersama laksa yg telah direbus dan ula

cari

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...