Sambal Sotong Cendawan

Bahan-bahan:

* 100 gm cendawan tiram kelabu
* 1 keping sotong kembang - dipotong kecil
* 6 ulas bawang merah - dikisar
* 2 ulas bawang putih - dikisar
* 100 gm cili kering - dikisar
* 1 sudu besar sos tomato
* 1/2 cawan minyak masak
* Garam secukup rasa
* Gula secukup rasa

Cara menyediakan:

1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih
hingga naik bau.

2. Masukkan cili kering. Tumis hingga cili masak.

3. Barulah masukkan sotong.

4. Biarkan sehingga sotong lembut.

5. Bolehlah masukkan sos tomato,garam dan
gula.

6. Kacau rata bahan-bahan ini.

7. Akhir sekali, masukkan cendawan dan kacau
selama tiga minit.

8. Bolehlah diangkat dan hidangkan bersama nasi
putih.

cari

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...