Laksa Kelantan

BAHAN KUAH LAKSA :
* 5 ekor ikan kembong, siang, cuci bersih dan toskan*
* 1/2 camca besar gula*
* 1/2 camca teh garam*
* Gula melaka sebesar ibu jari, dihiris*
* 2 cawan air*
* 1 keping asam gelugur*
* 4 cawan santan dari 1 biji kelapa
* 3 keping asam gelugor
* 1 genggam daun kesom
* Garam dan gula secukup rasa
* 4 biji bawang merah
* 1/2 inci halia

BAHAN LAIN :
* Laksa secukupnya
* Hirisan halus timun
* Taugeh, dibuang ekor
* Hirisan bawang besar
* Hirisan pucuk daun kesom
* Hirisan kacang panjang
* Sambal belacan - 5 biji cili merah + 1 inci belacan +
* sedikit garam = tumbuk halus
* Belahan limau kasturi

CARA MEMBUATNYA :

UNTUK KUAH LAKSA :
- Rebus ikan kembong tadi bersama-sama bahan bertanda (*) hingga ikan masak.

- Keluarkan ikan dan asingkan isi dari tulang.

- Kisar tulang ikan tadi bersama air rebusan dan tapis.

- Kemudian kisar pula isi ikan bersama bawang merah, halia
dan 2 cawan santan.

- Tuang dalam periuk bersama stok ikan, baki santan, asam
gelugor dan kacau rata.

- Bila mendidih, tambah garam secukup rasa dan secubit gula.

- Masukkan daun kesom dan renih hingga kuah sedikit pekat,
kacau sekali sekala.

- Rasa dan jika ok boleh matikan api.

UNTUK LAKSA KELANTAN :
- Masukkan secukup mee laksa dalam bekas sesuai.

- Tuang kuah laksa dan letak bahan-bahan ulam beserta sambal
belacan dan belahan limau kasturi.

- Hidangkan segera.

cari

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...