Tomyam Ikan Berkuah Putih


Bahan-Bahan
  • 1 ekor ikan siakap
  • 1 biji bawang besar - hiris bulat
  • 4-5 biji cili merah -tumbuk2 sikit bagi pecah, tapi jgn sampai lumat pulak
  • 10-15 biji cili padi (qtty terpulang kepada citarasa masing-masing-lebihkan kalau nak pedas, kurangkan kalau x nak)
  • 1/2 biji lada benggala (*optional) - potong ikut suka
  • 5 batang serai - hiris menyerong (1 batang serai tu hiris 2,3, bukan hiris nipis2 tau)
  • 1 1/2 inci lengkuas - hiris tebal
  • 2 inci hali - hiris tebal
  • 4 - 5 helai daun limau purut - potong 3 menyerong
  • Air perahan limau nipis
  • 1 batang karot
  • 2 biji tomato - potong 4 setiap satu
  • cendawan butang, cendawan telinga, cendawan tiram - potong ikut suka ( saya lebih suka cendawan telinga tp sbb tak der stok kat rumah saya letak cendawan butang)
  • 1 senduk santan - lepas ni kalau buat lagi saya akan letak susu cair pulak
  • Garam dan gula
  • Minyak untuk menumis
  • Air sejuk secukupnya
Cara-Cara Membuatnya
  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bawang besar dan cili merah sampai layu.
  2. Masukkan air sejuk secukupnya untuk dijadikan kuah .
  3. Kemudian masukkan pula serai, lengkuas, halia, cili padi. Renehkan sehingga kuah mendidih. (saya lebih suka kalau tomyam ni lebih pedas, tp sbb makan dengan anak-anak, saya kurangkan qtty cili padinya)
  4. Masukkan karot , cendawan dan lada benggala. Biar seketika.
  5. Masukkan ikan. Didihkan sekejap.
  6. Masukkan garam . Masukkan juga air perahan limau nipis secukupnya. (masak tomyam ni dia kena cukup rasa masamnya, baru best)
  7. Masukkan santan, kacau perlahan, jgn sampai pecah minyak
  8. Akhir sekali masukkan tomato dan terus padamkan api.
  9. Bolehlah dihidangkan.

cari

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...