Bahan Mi:
* 1 bungkus mihun - direndam, celur hingga lembut dan tuskan
* 1 biji timun - cuci & potong panjang
* 2 cawan tauge - cuci & tuskan
Bahan Kuah:
* 1/4 cawan cili kisar
* 4 cawan santan pekat - dari 1 1/2 biji kelapa
* 5 ekor sotong segar - bersihkan dan potong bulat
* 1 cawan udang segar - siang dan cuci
* 1 cawan isi kerang
* 1/4 cawan udang kering - ditumbuk
* 15 biji telur puyuh - rebus keras, buang kulit
* 1 cawan kerisik
* 4 batang serai - dititik
* 4 biji buah keras - dikisar
* 10 ulas bawang merah - dikisar
* 4 ulas bawang putih - dikisar
* 2 cm halia - dikisar
* 1 cm kunyit segar - dikisar
* 1 cm lengkuas - dikisar
* 5 keping kek ikan - didadu
* 10 biji bebola ikan - dibelah dua
* 1 ikat daun kesum - ambil daunnya
* Garam secukup rasa
* 1/4 cawan minyak
* 4 biji tomato hijau - dibelah enam
* 2 keping asam gelugur
Cara Menyediakan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan kisar dan cili kisar
hingga garing.
2. Masukkan kerisik, udang kering dan kacau rata. Tuangkan santan dan
kacau lagi.
3. Campurkan udang, sotong, isi kerang, bebola ikan, kek ikan, bunga
kantan, serai, daun kesum, asam gelugur dan perisakan dengan garam.
4. Biarkan mendidih sambil dikacau selalu, masukkan telur puyuh serta tomato.
5. Biarkan mendidih lagi kemudian bolehlah dihidangkan bersama lada kicap.
Bahan Lada Kicap:
* 10 tangkai cili api - ditumbuk
* 1/4 ulas bawang putih - ditumbuk
* 1/2 cawan kicap masin
* 3 sudu kecil gula
* 2 sudu besar sos tomato
* 1 sudu besar sos cili
* 1 sudu kecil jus limau nipis
Cara Menyediakan:
1. Campurkan semua bahan dan gaul rata, hidangkan bersama mihun serta sayuran.