Pajeri Terung

Bahan-bahan ( 3-4 orang )
* 4 biji terung
* 2 sudu besar rempah kari daging
* 2 cawan santan pekat
* 1btg kulit kayu manis
* 1 biji bunga lawang
* 2 biji bunga cengkih
* 2 sudu besar udang kering
* 2 ulas bawang putih
* 5 ulas bawang merah@ 1/2 biji bawang besar
* 3-4 biji lada hijau
* minyak untuk menumis
* garam secukup rasa

Cara-cara
1. Blend bawang putih, bawang merah, udang kering. Gaulkan dengan rempah kari.
2. Terung pula dipotong.
3. Tumis bahan blend tadi dgn rempah kari , kulit kayu manis, bunga
cengkih dan bunga lawang sehingga pecah minyak.
4. Masukkan santan, biarkan sampai mendidih.
5. Kemudian masukkan terung,lada hijau, dan garam
6. Masak sehingga kuah pekat.
7. Rasakan masin manisnya. Kalau ada yg terkurang bolehlah ditambah.

cari

Ratings and Recommendations by outbrain

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...